מאגר פסקי דין

קיזוז דמי שכירות ראויים מול דמי מדור רעיוניים

בבית הדין הרבני הגדול ירושלים

תיק מספר:

1190078/9

בפני כבוד הדיינים:

הרב שלמה שפירא
הרב אברהם שינדלר
הרב ציון לוז-אילוז

תאריך:

י"ד בכסלו התשפ"א
30.11.2020

הנידון:

קיזוז דמי שכירות ראויים מול דמי מדור רעיוניים

צד א':

פלונית (ע"י ב"כ עו"ד יפעת יחיא)

צד ב':

פלוני (ע"י ב"כ עו"ד זיו בייטל)

פסק דין

בפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האזורי מתאריך ג' בכסלו תש"פ (1.12.2019) שלפיו, חויבה המערערת בדמי שימוש למשיב עבור חלקו בדירה, שהצטבר לחוב של 103,200 ₪ (נכון למועד פסק הדין). כמו כן, במסגרת פסק הדין קבע בית הדין שחוב זה יקוזז מחוב המזונות והמדור, שאותם חייב המשיב ומצוי בגביית ההוצל"פ.

כנגד שני חלקים הללו בפסק הדין הוגש הערעור.

עילות הערעור כפי שהוצגו בפנינו הם שלוש.

האחת – בהנחה שבית הדין לא חייב את המשיב/האב בהחזרת חלקו בתשלומי המשכנתא ששולמו על ידי האישה, הרי שלא ניתן לחייב את המערערת בדמי שימוש וגם לפטור אותו מחלקו בתשלום מהמשכנתא ששולמה על ידה, שהרי נמצא שהיא לוקה פעמיים.

השנייה – ככל והמשיב חייב לשלם למערערת את מחצית המשכנתא ששולמה על ידה עבורו, הרי שהוא חייב לה הרבה מעבר לדמי השימוש שחויבה בהם המערער, ולכן, יש לקזז את החוב לדמי השימוש מחובו בתשלום המשכנתא, שעניינם של שני החיובים אחד הוא, הבעלות המשותפת בדירה (חוב המשכנתא), והשימוש בה על ידי האישה (דמי השימוש).

השלישית – אין מקום להורות על קיזוז החוב בדמי השימוש הרובץ על האישה מחוב המזונות, שבעיקרו הוא חוב כלפי הילדים.

בית הדין לא רואה צורך להתייחס לעילה הרביעית שנטענה בפנינו על תקופת החיוב בדמי השימוש, שבית הדין חייב את המערערת בדמי השימוש למפרע החל מה-10.9.2015 ולא מרגע הגשת התביעה. טיעון זה נדחה על ידי בית הדין הגדול בהליך אחר של המערערת בפסק דינו מיום י"ב בטבת תש"פ (9.1.2019) בתיק מס' 1190078/5.

אלו הם עילות הערעור בתמצית.

בסמוך לקיום הדיון הומצאה תגובה של המשיב לנאמר באחריתו של הדיון. לא ראינו צורך להעבירה לתגובת המערערת, מאחר ואין באמור בה משום השפעה כל שהיא על הכרעת הדין שלהלן.

לאחר שמיעת דברי הצדדים ולאחר העיון בחומר שבתיק, בית הדין מקבל את הערעור ויש לבטל את חיובה של המערערת בדמי השימוש, ומאידך, לפטור את המשיב מהחזר תשלום עבור המשכנתא, ובהתאם לאמור להלן.

ראשית, נדגיש, שאכן אין בפסק דינו של בית הדין האזורי התייחסות כל שהיא לתשלום החודשי המלא של המשכנתא על ידי האישה, ולנגזרת מכך, באשר לחיובו של המשיב בהשבת התשלומים ששולמו עבורו על ידי המערערת. לדעתנו, העדר ההתייחסות לשאלה זו בפסק הדין היא זו שהובילה למה שנראה לכאורה כטעות בפסק הדין המחייב את המערערת בתשלום דמי שימוש למשיב.

בהחלטה מיום 1.6.2015 קבע בית הדין:

"3. דירת הצדדים: ביה"ד ידון בפירוק השיתוף לאחר שתתקבל הכרעה בעניין המשמורת של הילדים. בינתיים האישה תמשיך לגור עם הילדים בדירה, כפי המצב היום."

באמירה שהילדים ימשיכו להתגורר בבית המשותף, מקופל שבכך בעצם לא ניתן לחייב את האב בדמי המדור, מאחר והילדים מתגוררים בחלקו שבדירה, כל זמן שלא פורק השיתוף בפועל.

אמנם בפסק הדין נשוא הערעור נכתב שמאחר והמערערת המשיכה להתגורר בדירה לאחר ההחלטה על המשמורת מיום 10.9.2015, ומאידך, המשיב חוייב בדמי המדור על ידי בית המשפט לענייני משפחה, הרי שהאישה התגוררה בחלקו של המשיב בנוסף לחיובו בדמי המדור, ולכן יש לחייבה בדמי השימוש, אבל לדעתנו מדובר בשגגה שיצאה מתחת ידם.

אין לנו ספק, שמקורה של הטעות היא בפיצול של התביעות בין שתי הערכאות, כשמצד אחד התביעה לפירוק שיתוף נדונה בבית הדין ואילו החיוב בדמי המדור (כשהאישה מתגוררת בבית המשותף) נדון בבית המשפט.

החיוב בדמי המדור שבו חויב המשיב/האב בפסק הדין מבית המשפט לענייני משפחה מתאריך 26.2.2015 (למפרע מיום 1.10.2013), עניינו תשלום מחצית מהמשכנתא (2,500 ₪), מה שקרוי בשפה המשפטית 'מדור רעיוני'. זאת אומרת, מאחר והילדים יתגוררו בבית המשותף, אין מקום לחייבו בתשלום דמי מדור נוספים כאילו הם מתגוררים בשכירות, אבל מאידך גיסא, כדי לאפשר את המגורים בבית המשותף, האב חייב להשתתף בפועל בתשלום המשכנתא כדי שהדירה לא תיגבה על ידי הבנק (מעבר לעצם העובדה שהוא מחוייב בה כלפי הבנק המלווה, שכלפי חיוב זה הוא בעיקרון יכול לממש את המישכון כלפי הבנק או למכור אותה, ובכך להשתחרר מהתשלום עצמו).

החיוב בתשלום מחצית המשכנתא כדמי מדור כל זמן שהילדים מתגוררים בבית המשותף משמעה היא, שמצד אחד, מעבר לזה אין לחייבו בדמי מדור, ומצד שני הוא לא יוכל לתבוע דמי שימוש מהאישה עבור השימוש בחלקו, מאחר וחלקו בדירה משמש את ילדיו שהוא מחויב במדורם. כך גם האישה לא יכולה לתבוע מהמשיב החזר תשלום עבור המשכנתא, שכן זו שולמה על ידו (או שנצבר לו החוב עבורה, כבנידו"ד) בדמות דמי המדור הרעיוניים.

קביעה זו, שלא ניתן לחייב בדמי שימוש כשתשלום דמי המדור נעשה דרך תשלום המשכנתא, נרמז על ידינו, כבר בהחלטה בהליך הערעור הקודם בהחלטה הנ"ל מיום י"ב בטבת תש"פ (9.1.2019), עת כתבנו את הפיסקה הבאה:

"על אף האמור, מאחר ובית הדין הנוכחי שמע את הערעור לפרטיו, אנו רואים צורך להביא לידיעת ההרכב האזורי שידון בתיק זה, שהחיוב בדמי שימוש, למפרע ולהבא, חייב לקחת בחשבון את העובדה שכנגד המשיב ישנו פסק דין מבית המשפט לענייני משפחה, שמחייב אותו בדמי מדור עבור הקטינים, שבסיסו וגובהו דרש השתתפות בתשלום המשכנתא הרובצת על הדירה."

יש לנו להניח, שכוונת כבוד בית הדין האזורי היתה לחייב את המשיב בעתיד לכשיפורק השיתוף בהחזר כל תשלומי המשכנתא ששילמה המערערת עבור חלקו של המשיב, אבל כאמור, אין צורך בזה, וכמבואר.

נעיר שלדעתנו, בית המשפט לענייני משפחה, ככל שהיה מודע לכך שישנה תביעה והוראה בפועל לפירוק השיתוף, היה צריך להתייחס לכך בפסק דינו לחיוב דמי המדור הרעיוניים הנ"ל (משכנתא), ולקבוע שפסק דינו מותלה ועומד בשאלת פירוק השיתוף בדירה בפועל. העדר התייחסות לזה גם היא נובעת מפיצול התביעות, וכדלעיל.

בהתאם לאמור, לדעתי יש לקבוע, שכל זמן שלא פורק השיתוף בדירה בפועל, ועל המשיב רובץ החוב לתשלום דמי המדור הרעיוניים מבית המשפט בדמות תשלום מחצית מהמשכנתא (2,500 ₪ לחודש), יש לפטור את המערערת מתשלום דמי השימוש בכל התקופה הזו, ומאידך גיסא, לא ניתן לחייב את המשיב להשיב את חלקו במשכנתא עבור תקופה זו שכן היא משולמת בדמי המדור הנ"ל.

ככל שיורה בית הדין על פירוק שיתוף ויבוצע בפועל (שלגביו לא נדרשה התייחסותנו בפסק הדין הנוכחי), וממילא, דמי המדור הרעיוניים יבוטלו, בכפוף למתן סעד זמני בהתאם להוראות סעיף 6א לחוק יחסי ממון, הרי שעל המערערת לפנות לבית המשפט להשלמה ולעדכון של פסק דינו בנוגע לדמי מדור עדכניים.

ובכן, עילות הערעור הראשונה ושנייה מתקבלות.

באשר לעילה הערעור השלישית, אמנם, לאור האמור, שאין חוב בדמי שימוש וממילא חוב שעומד לקיזוז, עילת הערעור מתייתרת.

מכל מקום, לדעתנו, טענת המערערת אינה נכונה, מאחר ולא מדובר בחוב מזונות ומדור מכאן ולהבא, אלא בהשבת הוצאות האישה בעבר על הילדים עבור מזונותיהם ומדורם, וזהו חוב כלפי האישה ולא כלפי הילדים ואין מניעה להורות על קיזוז החובות.

אילו היה מדובר בחוב מזונות מכאן ולהבא, אכן כדברי המערערת, זהו חוב כלפי הילדים ולא כלפיה, ואין להורות על קיזוז חובות של המשיב כלפי הילדים, מחוב של המערערת כלפיו.

אשר על כן לדעתי, יש לקבל את הערעור ולהורות על ביטולו של חיוב המערערת בתשלום דמי השימוש למשיב, ומאידך, המערערת לא תוכל לתבוע החזר תשלום המשכנתא עבור התקופה שבה המשיב מחויב בדמי המדור הרעיוניים בדמות תשלום מחצית המשכנתא.

הרב ציון לוז – אילוז

מצטרפים למסקנות

הרב שלמה שפירא                        הרב אברהם שינדלר

אשר על כן, בית הדין קובע:

  1. הערעור מתקבל, והחיוב בדמי השימוש בפסק הדין נשוא הערעור מבוטל בזאת, ובעקבותיו ההוראה לקיזוז החוב מתייתרת. פועל יוצא מכך, הקיזוז שנערך בהוצל"פ יתבטל וחוב המזונות יחזור למקומו.
  2. המשיב אינו חייב לשלם למערערת את תשלומי המשכנתא ששילמה עבורו בתקופה שמחיובו בדמי המדור ועד לפירוק השיתוף בפועל, מאחר ורובץ עליו חוב חלופי זהה של דמי המדור עבור תקופה זו.
  3. דמי הערבות שהופקדו על ידי המערערת יוחזרו לה במלואם.
  4. לאור השיהוי הרב בפירוק השיתוף בדירת הצדדים, מומלץ להשלים בהקדם את איזון המשאבים, חלוקת רכוש הצדדים ופירוק השיתוף בדירתם המשותפת.
  5. בית הדין סוגר את התיק.

ניתן לפרסום בהשמטת פרטים מזהים.

ניתן ביום י"ד בכסלו התשפ"א (30.11.2020).

הרב שלמה שפירא                        הרב אברהם שינדלר                        הרב ציון לוז-אילוז

נשארו שאלות? השאירו פרטים ונחזור אליכם:

תקופת הגירושין מלאה בסימני שאלה, ואין בעלי מקצוע רבים שיספקו לך תשובות לשאלות עוד קודם חתימה על ייצוג. לצורך הקלת התהליך ומתוך שליחות לסייע ככל הניתן ללקוחותינו, סיכמנו עבורך את השאלות שהתקבלו אצלנו בתקופה האחרונה, כדי לשתף ידע ולתת כתף בתקופה לא פשוטה. במידה ויש לך שאלה שלא מופיעה כאן, ניתן לפנות באמצעות הטופס שבתחתית העמוד, נשוב בהקדם עם תשובה מפורטת.

נגישות
פתח צ'אט
💬 זקוק לעזרה?
שלום 👋
אנחנו יכולים לעזור לך?