בהליך גירושין שמתנהל בבית הדין הרבני אפשר להיות מיוצג על ידי טוען רבני ולאו דווקא על ידי עורך דין ולמרבה הצער רבים אינם יודעים זאת. בפוסט שלפניכם נחדד מספר הבדלים בין טוען רבני לבין עורך דין הבדלים שוודאי יסייעו לך לקבל החלטה איזה מייצג לבחור – טוען רבני או עורך דין.
אז לאלו שעדיין אינם יודעים מהו "טוען רבני" – נספר כי טוען רבני הינו בעל רישיון מטעם מדינת ישראל שמורשה לייצג בכל בתי הדין הרבניים בישראל. רישיונו של הטוען הרבני הוא הוכחה ליכולתו לייצג בבתי הדין הרבניים.
הסיבה בגינה החליטה מדינת ישראל להנפיק רישיון מיוחד לייצוג בבתי הדין הרבניים הינה פשוטה מכיון שבתי הדין הרבניים מתנהלים בשיטת משפט שונה לחלוטין מבתי המשפט האזרחיים. גם סדרי הדין וגם דרכי הפסיקה שונים לחלוטין. – עורך דין רגיל מקבל את ההכשרה הטובה ביותר לייצוג בפני בית משפט, אך אינו מקבל כל הכשרה לייצוג בבתי הדין הרבניים. מציאות זו מעמידה פעמים רבות עורכי דין מקצועיים ובעלי וותק בסיטואציות מביכות שעה שהם טוענים טענות שבבית המשפט היו זוכות לכבוד אולם בבית הדין הרבני נדחות על הסף ואף מעוררות גיחוך אצל הדיינים שדנים לפי חוקים אחרים לגמרי.
על מנת לאפשר לבעלי דין המתדיינים בבתי הדין הרבניים לקבל ייצוג מקצועי וראוי החליטה מדינת ישראל להכשיר מקצוע מיוחד בו יוכשרו מייצגים ייחודיים לייצג לפי החוקיים של בית הדין הרבני.
כאן המקום לגלות סוד מקצועי שעורכי דין אחראיים נעזרים בדרך קבע בטוען רבני בעת ניהול ההליכים בבית הדין הרבני.
כעת, לאחר שהבנו מיהו הטוען הרבני נעמוד על ההבדלים שבין טוען רבני לעורך דין:
הדין העברי – הוא החוק המחייב בבתי הדין הרבניים. עורך הדין אינו מקבל הכשרה ראויה בתחום ואילו הטוען רבני ברורים ונהירים לו בדיוק רב כל שבילי ההלכה. ואף הפרטים הקטנים וכביכול השוליים של בית הדין הרבני.
פסיקת בתי הדין הרבניים – בתי הדין הרבניים פוסקים בהתאם לדיני הגמרא והשולחן ערוך שרובם כתובים בשפה הארמית או במונחים הלכתיים שמקום בשפה הארמית . בפקולטות למשפטים כלל לא לומדים את השפה הארמית, כך שמי שהוכשר כעורך דין עדיין אין לו את הכלים לדעת להבין מה כתוב בפסק דין שמלא ציטוטים בארמית. לעומת זאת על מנת לקבל רישיון טוען רבני חובה להיבחן על פסקי דין רבים עובדה שמחייבת את הטוען הרבני לדעת לקרוא ולהבין פסקי דין.
בית המשפט האזרחי – רק עורך דין יכול לייצג. אם מעוניינים בחסכון כלכלי כשמתנהל תיק שחלקו בבית הדין הרבני וחלקו מתנהל בבית המשפט אפשר לשכור עורך דין שייצג בשתי הערכאות, אולם אין ספק כי איכות הייצוג בבית הדין הרבני תהיה איכות ייצוג של עורך דין ולא של טוען רבני המומחה ובקי בתחום.
המחיר – המחיר נקבע בדרך כלל בהתאם למקצועיות של נותן השירות ולאו דווקא בהתאם לתואר. ישנם טוענים רבניים או עורכי דין שגובים מחיר זול ובדרך כלל השירות בהתאם. אך ישנם כאלו אשר גובים מחירים יקרים מאוד ועל פניו לא נותנים יותר תוצאות מאנשי מקצוע שגובים מחיר ממוצע. ולא בטוח כלל שיש סיבה לשלם תמיד את המחיר היקר ביותר
– לסיכום-
מעלותיו של הטוען הרבני שוות ואף עולות על מעלותיו של העורך דין בייצוג בבית הדין הרבני ולכן, כדאי לשכור את שירותיו של טוען רבני מקצועי גם אם הוא מעט יקר יותר בפרט שטעות קטנה בהליך הגירושין עשויה לעלות ביוקר.